G

Garenloos binden
Methode om de vellen van een boek of tijdschrift te verbinden door het schoonsnijden of affrezen van de rug en deze te overlijmen*, waardoor de bladen aan elkaar blijven zitten, mede vastgehouden door de rug van het omslag.

Gebonden boek = Bandzetter
Een boek dat is voorzien van een harde band. De band wordt afzonderlijk gemaakt en het boekblok* wordt vervolgens ingehangen.

Gebrocheerd (ingenaaid)
Een boek waarvan de vellen genaaid of garenloos gebonden zijn, voorzien van een papieren omslag. Tot het formaat van ± 12 x 19 cm pocketboek genoemd; grotere formaten worden vaak paperback genoemd.

Gekoetst
Zie koetsen

Gesatineerd papier
Papier dat sterk gekalanderd* is om een gladdere oppervlakte en een hogere glans te krijgen dan bij machineglad*.

Gestreken papier
Houtvrij of houthoudend papier, waarvan de oppervlakte bedekt is met een laag met voornamelijk kaoline en casëine. Geschikt voor het drukken van fijne rasters.<

Gevergeerd papier
Papier waarin zich waterlijnen* bevinden.

Gramgewicht
Benaming voor de massa per oppervlakte van papier, aangegeven in grammen per vierkante meter, aangeduid als g/m2. Deze aanduiding zegt in principe niets over de dikte van het papier (zie opdikking). U kunt dit omrekenen door het gewicht te delen door lengte en breedte van het papier. Bijv.: 5 gram / 0,297 meter / 0,21 meter = 80 g/m2.

Grijperwit
De extra ruimte van een drukvel waaraan de grijper van de pers het papier kan vastpakken.

Grotesk
Ouderwets woord voor schreefloos*.